Blending

  • 0 Reacties
  • 178 Gelezen
Gepost op: 12 oktober 2017, 13:34:52
Wat als je een foto hebt met te lichte en te donkere delen. Maak je een HDR of ga je blending toepassen. Blending is een techniek die gemakkelijk toegepast kan worden in GIMP.

Daartoe leg je twee belichtingen over elkaar in twee verschillende lagen waar je op de bovenste laag een laagmasker gebruikt.

Meestal leg ik de donkere foto bovenaan, maar soms kan het resultaat beter zijn als je het andersom doet.

Dit zijn de twee foto's:

Open de foto met voorgrond (de lichte foto) in GIMP. Dan de donkere foto openen als lagen (die laag komt er dan boven te staan.

Eerst gaan we, indien nodig, de lagen samenvoegen zodat ze elkaar zoveel mogelijk overlappen. In dit geval was het nodig omdat de foto's zonder statief genomen waren, doch de wind kan ook parten spelen. Daartoe even de dekking van de bovenste laag verminderen naar 30% zodat je beide afbeeldingen tegelijk ziet. Zoom in op verschillende details om het duidelijk te zien. Verschuif één van de lagen tot ze netjes op elkaar liggen. Zet dan de dekking terug op 100%.

Dan in de bovenste laag een laagmasker toevoegen met de grijswaarden van de laag. In het laagmasker de lucht zo wit mogelijk maken (ondoorzichtig maken) en de voorgrond zo donker mogelijk (doorzichtig maken). Overdrijf niet want dan krijg je halo effecten. Heel veel inzoomen op details en kijken naar het resultaat – vooral bij overgangen van voorgrond en achtergrond.

Meestal gebruik ik hiervoor Curves, maar soms ook Drempelwaarde en soms Niveaus. Afhankelijk van de afbeelding kan het ene beter werken dan de andere.

Op het laatste met een zachte borstel de lucht nog bijwerken tegen de bomen aan en de bomen tegen de lucht aan. Eventueel met een potlood de lucht volledig wit maken en de voorgrond volledig zwart om een perfect resultaat.

Het laagmasker vervagen kan soms ook een goed resultaat geven, maar steeds heel veel inzoomen op detail en goed letten op halo verschijnselen. Soms is het goed van te vervagen en dan terug bij te werken met potlood of penseel – het blijft een geduldwerkje.

En dit is het resultaat:


« Laatst bewerkt op: 12 oktober 2017, 13:41:24 door Wilfried54 »